nedjelja, 17. studenoga 2013.

CENTRAVIT PRENATAL (recenzija)

S obzirom da već neko vrijeme razmišljam o tome da se primim malo tipkovnice, i konačno ispunim svoju želju o pisanju, mislim da je došlo pravo vrijeme za to. Hladni dani, trbuh do zuba, čajić kraj mene...i tipkovnica.
Za one koji neznaju, ja sam mama, mama jednog sina, jednog anđela, i mama koja čeka svoju djevojčicu za koji mjesec. Stoga ovaj post posvečujem onome što je bitno svakoj trudnici, vitaminima :)

RECENZIJA - CENTRAVIT PRENATAL

Kao što svaka žena ima želju zaštiti svoje nerođeno dijete, te mu pružiti već od prvih dana začeća sve što mu je potrebno, tako sam i ja po saznanju svoje trudnoće odlučila prihvatiti savjet svoje doktorice, i opskrbiti se vitaminima. Njezin prijedlog bio je Centravit Prenatal.
CENTRAVIT PRENATAL – dodatak prehrani
Proizvođač: Fidifarm d.o.o., Obrtnička 37, Rakitje, 10437 Bestovje, Hrvatska. Proizvedeno u Italiji (tablete); Njemačkoj (kapsule).
U samom početku dobila sam preporuku doktorice da za vrijeme svoje trudnoće pijem Centravit Prenatal kako bi sebe i svoj fetus opskrbila sa dovoljno vitamina. Prihvatila sam njezin savjet i odlučila se za kupnju istog.
NAMJENA I KARAKTERISTIKE:
Trudnoća, dojenje i rano djetinjstvo posebna su razdoblja u životu kada moramo obratiti pažnju na unos esencijalnih nutrijenata. Potrebe za energijom i nutrijentima, uključujući i vitamine i minerale povećane su tijekom tog razdoblja. U većini zapadnih zemalja trudnicama se preporuča nadopuna vitamina i minerala tijekom trudnoće i dojenja. Mnogobrojne su studije pokazale korist uzimanja suplemenata za dijete i majku tijekom cijele trudnoće. Posebno su važni folati, željezo i kalcij.
Neuralna cijev razvija se prvih 28 dana nakon začeća, dakle mnogo prije nego većina žena uopće i prepozna znakove trudnoće. Kako mnoge žene uzimaju manje od preporučenog dnevnog unosa folne kiseline, preporučuje se suplementacija ne samo tijekom trudnoće, već barem tri mjeseca prije planirane trudnoće
Sadrže:Jedna tableta sadrži: 150 mg kalcija, 85 mg vitamina C, 18 mg NE niacina, 11.1 mg alfa-TE vitamina E, 11 mg cinka, 9 mg željeza, 6 mg pantotenske kiseline, 2 mg vitamina B6, 1.4 mg vitamina B1, 1.4 mg vitamina B2, 1000 µg bakra, 600 µg folne kiseline, 60 µg selena, 30 µg biotina, 5 µg vitamina D, 2.6 µg vitamina B12.Jedna kapsula sadrži: 400 mg ribljeg ulja (24 mg EPA, 172 mg DHA).
Primjena:Trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću uzimaju 1 tabletu i 1 kapsulu na dan, poslije glavnog obroka. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.
Pakovanje sadrži 30 tableta i 30 kapsula.
Gdje kupiti: U ljekarnama
Cijena: Ovisno o mjestu kupovine, ali cijena je više manje standardna i kreće se oko 100,00 kn
MOJA RECENZIJA
Centravit prenatal pijem zadnjih 20 tjedana, svaki dan po jednu tableticu i jednu kapsulu, što je i preporučena dnevna količina istoga. Kao što sam već navela bila je to preporuka moje doktorice, a ja kao neiskusna u tom području bez razmišljanja prihvatila sam njezin savjet.
Pakirane su u katončiće, a zatim u kartonsku kutiju. Sama vanjska ambalaža mi nije toliko bitna, a s obzirom da su tablete i kapsule odvojeno pakirane, smatram da je ovaj način pakiranja puno bolji. Stanu u svaki pretinac, i nema nekog posebnog razmišljanja oko toga kuda sa njima. Jedno pakiranje sadrži 30 komada tableta, poprilične veličine, koje baš i nemaju neki poseban okus, zapravo dosta im je okus jak, što je kod mene prve dane izazivalo čak i mučninu. Same kapsule su male, jednostavne za progutati i nemaju okusa – savršenstvo!
Moj cijeli organizam bio je dosta oslabljen zbog moje prehrane, i posla koji sam obavljala. Predugo radno vrijeme ostavilo je tragove na mom organizmu, neispavanost na mome licu, moja kosa počela je od stresa otpadati. Već nakon mjesec dana primjetila sam da je moja koža postala nekako drugačija, sjajna, prestao je svrab koji se često javljao zbog isušenosti. Lice mi je postalo blistavo, nestali su podočnjaci.Moja duga kosa je gotovo prestala otpadati, i počela je rasti brže Umor koji je zbog trudnoće trebao postati veći, smanjio se.
Kao i svaka trudnica dobila sam naredbu da napravim krvne nalaze. S obzirom da na mom meniju nikada nema mesa, a nisam baš ni ljubiteljica povrća, moji nalazi uvijek su bili prilično loši. Željezo bi uvijek bilo ispod granice. Nakon mjesec dana korištenja Centravita, nalazi su bili i više nego odlični. Sve u granicama normale.
Sam razvoj moje bebice i dalje je savim uredan, što pokazuje da je moj organizam opskrbljen vitaminima i mineralima, te da ih ima dovoljno i za njezin razvoj i rast.
Jedina zamjerka ovih tableta je što ne sadrže Magnezij koji u trudnoći znači veoma mnogo jer regulira probavu, smanjuje kontrakcije i grčeve u nogama, te je iznimno važan za živčanu i mišićnu ravnotežu te pomaže protiv umora, stresa i uznemirenosti.
OCJENA:4/5
Proizvod se pokazao odličnim što sam već i navela. Sama cijena možda djeluje malo previše, no s obzirom da za taj iznos dobijemo 30 tableta i 30 kapsula i više je nego prihvatljiva. Iako ne sadrži Magnezij, preporučila bi ga svim trudnicama i onima koji planiraju trudnoću.


Dali ste vi tijekom trudnoće pile vitamine? Pijete li vitamine nevezano za trudnoću?

4 komentara:

  1. Pila sam ih u obje trudnoće i pijem ih i inače mada sad već ne svaki dan….

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesi li znala da nemaju željezo u sebi ili ti je promakla ta informacija kao i meni?

      Izbriši
    2. Ja sam željezo zasebno unosila, njega ti je najvažnije unijeti ujutro prije jela, te nikako nakon toga piti mlijeko jer ono smanjuje apsorpciju željeza, a vitamin C pomaže :-)

      Izbriši
  2. Hvala na savjetu..eto druga trudnoća pri kraju, a ja o tome pojma nisam imala.

    OdgovoriIzbriši